Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se time management jmenuje time management? Vždyť čas řídit nejde. Den bude mít vždycky 24 hodin, i když by se nám občas hodil dvojnásobek. Time management podle nás není tak úplně o managementu času, ale spíš o managementu sebe sama. Svých priorit, cílů, své hlavy… Jak zvládat víc věcí? Jak získat čas i na odpočinek a na koníčky? Jak se zbavit zbytečného stresu? Zkuste našich 7 vyzkoušených tipů:

  1. Priority

Všichni to máme stejně – vše spěchá, některé věci měly být udělané už včera, dost toho nepočká a spoustu toho je potřeba vyřešit hned. Klasika. Ale nedejte se. Postupně si začněte stanovovat priority a pracujte s nimi. Brzy pochopíte, co je opravdu důležité, a co naopak může chvíli počkat. A stůjte si za tím. A pokud s vaším novým přístupem bude mít někdo problém, nechejte úkoly jemu. Slyšeli jste někdy o tzv. Eisenhowerově matici? Je to taková jednoduchá tabulka se 4 poli, do kterých se zapisují úkoly podle kombinace vlastností „(ne)urgentní/(ne)důležité“. Zkuste si o ní zjistit víc, třeba by vám mohla ve stanovování priorit pomoct.

  1. Cíle

Tento bod patří mezi ty těžší – naučte se stanovovat si dlouhodobé cíle. Opravdu to není zbytečné, a i když jsou některé cíle naplánované až třeba za 3 měsíce, pomohou vám už nyní. V plánování aktuálních dílčích úkolů. Nezapomeňte, že abyste dokázali splnit základní dlouhodobý cíl, musíte postupně splnit menší cíle. Dávat si rovnou mega cíle je nesmysl, a tak trošku „sebevražda“. Ti, co studovali alespoň okrajově marketing či management, určitě znají metodu SMART. Ta říká, jaké cíle musí být – specifické, měřitelné, dosažitelné, realistické a termínované.

  1. Stop prokrastinaci

Pojem, který je v poslední době velmi trendy, určitě už jste o něm už slyšeli. Prokrastinace neboli neustálé odkládání úkolů, „lelkování“ a brouzdání na netu či sociálních sítích, koukání do blba, procházky na kávu a na záchod, pokec s kolegy z vedlejší kanceláře… Prokrastinace je prostě jakákoliv činnost, kterou děláte místo toho, abyste pracovali. Docela bychom vám doporučili, abyste si stopli, kolik čistého času věnujete práci jako takové. Zřejmě byste se divili. Proč myslíte, že vám to někdy trvá tak dlouho, nebo proč se vám ty úkoly pořád kupí? Protože se nesoustředíte, hledáte kolem sebe nějaké rozptýlení a v neposlední řadě ty neoblíbené věci stále odkládáte. Co můžeš udělat hned… Zkuste se to naučit.

  1. Poznámky a vizualizace

Ne, nepřidělá vám to další práci. Psaní poznámek je velmi efektivní nástroj na šetření času. Zamyslete se, kolik času strávíte tím, že přemýšlíte, co jste to sakra chtěli udělat… Když si budete své myšlenky, úkoly a cíle zapisovat, budete je mít krásně na očích, seřazené podle toho, jak se objevily. Jste „papíroví“, nebo máte raději šikovné aplikace? Doporučujeme například Trello – tuto aplikaci můžete používat na PC a zároveň si ji můžete stáhnout i do mobilu. Je intuitivní, přehledná, zdarma. Nezapomeňte do ní pozvat i své kolegy, ať jste sladění.

  1. Prostředí a vybavení

To, že se máte v práci cítit dobře, sedět pohodlně a používat vyhovující „nástroje“, je stále se opakující klišé. Možná to není v rámci time managementu to nejdůležitější, ale člověk si to musí udělat hezké. V práci trávíme většinou víc než 8 hodin denně, takže už pro ten pocit… Na druhou stranu i věci jako okno v místnosti, pořádná židle, kvalitní počítač a příslušenství, šikovný notes nebo větší sklenice na pití dokážou taky nějaký ten čas ušetřit. Jak? Otočme to – únava, bolest zad, opravy starých „strojů“, hledání poznámek po stole i pod ním a taky neustálé „courání se“ pro pití jsou otravné a pracovní morálce neprospívají.

  1. Asertivita a delegování

Ano, pořád ta samá pohádka. A už jste se z ní ponaučili? Už umíte říkat „ne“? Dokud se to nenaučíte, budete toho mít pořád nad hlavu. S „ne“ podle nás souvisí i umění delegovat úkoly. Správný manažer nebo jakýkoliv vedoucí týmu musí umět rozdávat úkoly. I když je jasné, že vy to vždycky uděláte nejlíp, nedělejte to. Ne, že byste v práci neměli dělat nic kromě úkolování, ale určitě máte v týmu odborníky či méně vytížené členy. Souvisí to i s důvěrou ve vaše kolegy. Tak jak jste na tom?

  1. Odpočinek a odreagování

Na závěr další klišé. Možná někdo z vás protestuje, že na jednu stranu píšeme „stop prokrastinaci“, na druhou stranu vás nabádáme k odpočinku. Jenže mezi rozptylováním se nesmysly během práce a relaxem při sportu, knížce nebo u vína je něco zcela jiného. V práci pracujte, ať si po práci můžete užít legraci. Je to potřeba. Vypnout, načerpat energii. Spousta z nás pracuje i po večerech, to je bohužel v dnešní době normální. Ale předtím „se vyvenčit“, potom se pořádně vyspat, to je ještě normálnější. Nezapomínejte na sebe. A samozřejmě i na svoji rodinu a své blízké.

Na závěr vám napíšeme něco, co vás možná nepotěší, ale je potřeba si to uvědomit. Time management vyžaduje disciplínu. Bez ní to rozhodně nepůjde. Že ji nemáte? Ale no tak, nevzdávejte to. Věděli jste, že vám stačí 21 dní v kuse, abyste si osvojili určitý návyk? Týká se to diet, cvičení, ale i vaší práce. Kousněte se, zkuste vydržet a po 21 dnech to půjde samo. Věřte nám, věříme vám.

FOTO: Freepik