Tak jako ve všech podobných situacích – pokud něco chcete, musíte se ozvat. Takže jestli chcete svůj daňový přeplatek zpět, musíte o něj zažádat. Co to vůbec je daňový přeplatek? Kdy na něj máte nárok? Jak si o něho zažádat? Na všechny tyto otázky vám odpovíme na následujících řádcích.

Jak vám může vzniknout daňový přeplatek?

  1. Během roku jste na zálohu na daně z příjmu odvedli určitou částku …
  2. … tato částka je vyšší než daň z příjmu, která vám vyšla při ročním zúčtování …
  3. … rozdíl mezi výše uvedenými částkami je váš daňový přeplatek, na který máte nárok.

Tato „rovnice“ možná zní složitě, ale není to tak. Je to jednoduché – na daňový přeplatek přijdete vždy až při ročním zúčtování = po ukončení daňového roku.

Konkrétní příklady, kdy takový daňový přeplatek vzniká

Jako zaměstnanec máte každý rok nárok na základní slevu na poplatníka (pro rok 2019 to bylo 24 840 Kč). Možná to ani netušíte, ale uplatňujete ji každý měsíc (v roce 2019 vycházela měsíční sleva 2 070 Kč). Je potřeba myslet na to, že tato sleva se poměrně nekrátí. Pokud jste tedy pracovali pouze část roku, stále máte nárok na celou daňovou slevu. Za měsíce, kdy jste slevu neuplatnili, vám tak vznikl daňový přeplatek. Je škoda o něj přijít.

Pozor, za daňový přeplatek se považuje také školkovné pro vaše dítko/dítka, sleva na manželku/manžela i sleva na dítě:

  • Za každé dítě umístěné v předškolním zařízení máte nárok na vrácení školkovného (pro rok 2019 to bylo 13 350 Kč za každé dítě, od ledna 2020 dokonce 14 600 Kč).
  • Pokud vaše manželka (váš manžel) měl za rok 2019 příjmy do 68 000 Kč, můžete za něj získat až 24 840 Kč. Stačí čestné prohlášení vaší drahé polovičky o výši příjmů.
  • Stejně jako u základní slevy na poplatníka, také dítě (slevu na něj) si jako zaměstnanec odepisujete každý měsíc (ročně to dělá: 15 204 Kč na první dítě, 19 404 Kč na druhé dítě, 24 204 Kč na třetí a každé další dítě).

Jak o přeplatek zažádat?

Dobrou zprávou je, že pokud vám roční zúčtování daně zajišťuje zaměstnavatel, o nic žádat nemusíte. Daňovou vratku obdržíte vždy automaticky – zaměstnavatel žádost podává vždy do 15. února a vy ji obdržíte v březnové výplatě, která vám chodí v dubnu. Jste-li podnikatelé nebo patříte-li mezi zaměstnance s vedlejšími příjmy, musíte si daňové přiznání řešit sami, a tedy si i sami zažádat o přeplatek – stačí vyplnit „Žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmu fyzických osob“ v přiznání. Pokud daňové přiznání podáváte vy sami, termín podání je 31. března. Jestli jste vaše daně svěřili daňovému poradci, má na podání čas vždy do 30. června.

 

Pokud si přeci jen nejste jisti, jestli státu nenecháváte víc, než musíte, nechejte vaše daně na odbornících. Naši specialisté jsou tu nejen pro firmy, ale také pro vás, daňové poplatníky. Nebojte se a ozvěte se. Rádi vám poradíme a všechny přeplatky vám pomůžeme získat zpět.

 

ZDROJ: Finanční správa ČR

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Paušální daň pro OSVČ od 2021
3 základní typy pracovněprávních vztahů. Víte, jaké to jsou?