Od konce června mohou podnikatelé, kteří kvůli nouzovému stavu museli zavřít či omezit své provozovny, žádat o tzv. COVID nájemné. To má na starosti Ministerstvo průmyslu a obchodu, formulář můžete vyplnit online. Ale… Není to tak úplně jednoduché. Máte na příspěvek nárok? Jaké podmínky musíte splnit? Co všechno musíte doložit?

Jak COVID nájemné funguje?

Nájemníci, kteří i v době „koronavirové“ museli platit vysoké nájmy, se konečně dočkali zajímavého řešení. Za měsíce duben až červen by se mělo jejich nájemné rozdělit takto: majitel poskytne nájemci 30% slevu, stát za něj zaplatí 50 % a sám nájemce doplatí 20 %. Pokud je nájemce ve státním subjektu, dostane podporu až 80 %. Je asi jasné, že nájemce bude mít ne úplně příjemný úkol – požádat pronajímatele, aby se „vzdal“ 30 % z nájmu.

Jaké podmínky je nutné splnit?

Podmínkou příspěvku je doklad o uhrazení nájmu odpovídajícího výši požadované podpory v době od 1. dubna do 30. června 2020, dále potvrzení o úhradě nájemného za leden a únor 2020 (popř. říjen až prosinec 2019). Další nutností je registrace v Agendovém informačním systému MPO https://aisportal.mpo.cz/AISPortal/default a ověření přes datovou schránku (zřejmě nejjednodušší způsob), eObčanku s čipem nebo Čipovou kartou Starcos přes čtečku karet.

A byrokracie pokračuje

Výše uvedené registrace a doklady ale nejsou všechno. K žádosti je potřeba přidat navíc i ověřená čestná prohlášení: 1. nájemce, že má na příspěvek nárok, 2. pronajímatele, že nájemci provozovnu opravdu pronajímá a poskytl mu danou slevu. Pronajímatel však nemá povinnost na slevu přistoupit, je to jen na jeho dobré vůli. Nemyslete si, on má také své povinnosti a peníze často musí „posílat“ dál. Všem nájemníkům přejeme hodně štěstí při „vyjednávání“.

 

Pokud byste si přeci jen nevěděli s čímkoliv rady, neváhejte se ozvat profesionálům. Pomůžeme vám s registracemi, s vyplněním, přílohami i odesláním a vy se tak budete moci v klidu věnovat svému podnikání.

ZDROJ: Ministerstvo průmyslu a obchodu

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Daňový přeplatek – kdy vzniká a jak jej získat zpět?
Hrozí vám syndrom vyhoření?