V úterý podepsal prezident republiky novelu zákona o kompenzačním bonusu 350 Kč za den také pro vás, kteří pracujete na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Máte na tento bonus nárok? Jak o něj zažádat? Shrnuli jsme vám ta nejdůležitější fakta.

Kompenzační bonus pro „dohodáře“ se týká období 12. března až 8. června 2020, celkem tak můžete dostat až 31 150 Kč.

Jsou tyto peníze nachystané pro Vás?

Ano, pokud jste nejméně 4 z 6 měsíců před krizí (od 1. října 2019 do 31. března 2020) pracovali na tzv. pojištěnou dohodu = platili jste si nemocenské pojištění. Podmínkou získání bonusu samozřejmě je, že vaše práce na dohodu byla kvůli nouzovému stavu zrušena či omezena. K prokázání této skutečnosti vám, resp. finančnímu úřadu bude stačit čestné prohlášení. K žádosti o kompenzaci budete muset ještě přiložit potvrzení od zaměstnavatele, že s vámi měl dohodu opravdu uzavřenou. Tento fakt je pro „finančák“ jinak nedohledatelný.

Kdy a kde můžete o bonus žádat?

Již nyní na webu Finanční správy (je zde vzor i přesné pokyny k vyplnění), nejpozději do tří měsíců od schválení zákona. Novela byla podepsána prezidentem republiky dne 28.7.2020. Formulář spolu s potřebnými dokumenty můžete na Finanční správu zaslat hned několika způsoby: e-mailem, datovou schránkou, poštou, osobně na podatelnách FÚ či prostřednictvím aplikace EPO – Elektronická podání pro finanční správu.

Tento kompenzační bonus se týká také těch, kteří pracují na dohodu a zároveň jsou OSVČ, popř. mají malé s. r. o. Jako tzv. souběhář si můžete vybrat, jaký bonus zvolíte: 350 Kč/den jako dohodář, nebo 500 Kč/den jako živnostník.

Tak co, týká se tato „koronavirová“ kompenzace konečně i vás? Pokud byste potřebovali poradit s kompenzačními bonusy, ale třeba také s finanční situací vašeho malého „eseróčka“, nebojte se a ozvěte se. Specializujeme se na malé a střední podnikatele = rozumíme vám.

 

ZDROJ: Finanční správa ČR

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
COVID nájemné: pro koho je a jak o něj zažádat?
Víte jaké jsou 3 základní typy pracovněprávních vztahů?