Syndrom vyhoření, vyhasnutí, vyprahlosti nebo taky burnout. Říká se mu různě, výsledek je jeden jediný – totální vyčerpání. Syndrom vyhoření začíná stresem v práci, ale ovlivňuje i soukromý život. A to velmi výrazně. V roce 2019 jej Světová zdravotnická organizace dokonce oficiálně zařadila mezi nemoci. Co jej spouští? Může postihnout každého? Dá se tomuto novodobému strašákovi vůbec vyhnout?

Představy vs. realita aneb od nadšení k vyhoření

Téměř každý pracovní začátek je plný nadšení, sebevědomí a optimistických vizí. Po nějaké době logicky přichází stagnace. Není to nic zvláštního. Naše pracovní očekávání narazí na realitu – zjistíme, že ne všechny plány lze uskutečnit a že ne všechna šéfova rozhodnutí se nám líbí. Pokud nepřijde nové nakopnutí, může se stagnace přehoupnout až do frustrace. Dlouhodobé pracovní zklamání potom vede k apatii, tedy k pocitu bezmoci – práci děláme s odporem, jen kvůli penězům. Odtud už je pouze malinký krůček k celkovému vyčerpání, psychickému i fyzickému. A syndrom vyhoření je tady.

Nejvíce ohrožené profese

Původně byl syndrom vyhoření spojován se sociálními pracovníky a podobnými profesemi – prostě s těmi, kteří každý den pracují s lidmi a snaží se jim pomáhat. Nyní je ale jasné, že se tato nemoc netýká jen lékařů, psychologů, právníků apod. Může vlastně postihnout úplně každého. Větší šanci vyhořet mají pracovníci na vyšších pozicích a s velkou zodpovědností. Co se týče osobních vlastností, v pozoru by měli být citliví lidé, perfekcionisti a workoholici.

Existuje recept proti vyhoření?

Tak určitě. Ale znáte to – teorie je vždy jasná, praxe bývá složitější. Tady jsou základní rady, jak se vyhnout syndromu vyhoření:

  • Správná organizace práce a dobrý „time management“
  • Zařazení odpovědi „ne“ do pracovního slovníčku
  • Relaxace, koníčky, rodina i přátelé
  • Realistické termíny a plány
  • Stop dlouhodobému stresu

Ač se to může zdát jako nesmysl, jedním z receptů proti „burnoutu“ je i zdravý životní styl. Vitaminy a endorfiny jsou všemocné léky.

Naše závěrečná řeč

Pracovat svědomitě a se zápalem, to je skvělá věc. Ještě skvělejší ale je, pokud občas zatáhnete za brzdu. Umění odpočívat a říkat „ne“, realisticky plánovat úkoly, těšit se na maličkosti, vyhýbat se konfliktům i otevřeně mluvit o svých problémech. Tohle všechno vám dokáže zachránit pracovní i soukromý život.

FOTO: Freepik

Čtěte také:
Návraty matek po mateřské
Lidské zdroje a jejich nedostatek