Říká se jí také „superdaň“. Dokáže totiž nahradit hned tři stávající odvody – daň z příjmů + sociální + zdravotní odvody. Platná by měla být od ledna 2021, a to pro OSVČ s obratem do 1 milionu Kč ročně. Důležité je, že paušální daň bude zcela dobrovolná. Prozatím se jedná pouze o návrh Ministerstva financí, který v nejbližších dnech bude projednávat vláda.

Paušální daň by se měla každý rok aktualizovat, stejně jako tomu je v současné době u sociálního a zdravotního pojištění. Pro rok 2021 je daň vypočítaná na 5 740 Kč.

A důvod k zavedení této souhrnné daně? Důvody jsou rovnou 3:

Zjednodušené účetnictví

Ubude „účtování“ i papírování, na novou superdaň bude stačit pouze 1 formulář.

Konec kontrol finančního úřadu

Daň z příjmů bude jednotná a symbolická (100 Kč), takže FÚ nebude mít co kontrolovat.

Živnostníci si polepší na důchod

Součástí paušální daně budou o 15 % zvýšené sociální odvody, což znamená i vyšší odvody na důchodové pojištění. Samozřejmě zůstane zachována možnost dobrovolného přispívání vyšší částky.

Na závěr je však opět potřeba zmínit to všudypřítomné „ALE“. Pokud se živnostník přihlásí k paušální dani, nebude si moct uplatnit žádné další daňové slevy – bonus na dítě, slevu na manželku,… „Superdaň“ vypadá na první pohled super, ale když začnete počítat, zjistíte, že živnostníkům, kteří vydělávají do 27 tisíc Kč měsíčně, se nevyplatí. Díky základní daňové slevě na poplatníka mají nulovou daň, odvody platí minimální, odečítají si výše zmíněné slevy a bonusy… Počítá se tedy s tím, že z cca 400 tisíc živnostníků, kterých by se „superdaň“ týkala, ji využije pouze zhruba třetina.

Pokud vláda v dalších týdnech návrh ministerstva financí schválí, budou o něm následně rozhodovat poslanci a senátoři. Průběh schvalování pro vás budeme bedlivě sledovat a o změnách vás dále informovat.

 

ZDROJ: Ministerstvo financí ČR

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Liberační balíček III – co znovu posouvá a na kdy?
Jak na obchodní etiketu ve 21. století?