Téměř milion zaměstnanců v Česku je odměňován platem, ostatní mzdou. Kdo je na tom lépe? Vás a vašich zaměstnanců se zřejmě bude týkat mzda. Víte, jaké jsou možnosti jejího stanovení? A tušíte, že můžete zaměstnanci „jen tak“ snížit mzdu? To všechno jsme vám sepsali na následujících řádcích.

Mzda vs. plat

Plat dostávají zaměstnanci státu, krajů, měst a obcí a jimi zřizovaných rozpočtových a příspěvkových organizací (od učitelů přes policii a úředníky až po sociální pracovníky). Je určován nařízením vlády, které udává nejen stupnici platových tarifů, ale také výši příplatků. Jde o tzv. platové tabulky, určitě jste o nich slyšeli. No a mzdou jsou pak odměňováni všichni ostatní, tedy zaměstnanci v soukromém sektoru. V porovnání s platem má její stanovení méně regulací a předpisů.

Snížení mzdy bez souhlasu zaměstnance

Jednou z možností, jak v současné době firmě ušetřit nějaké peníze, je snížení provozních nákladů. A jednou z možností, jak zmenšit provozní náklady, je snížit mzdy. Můžete vůbec něco takového udělat? Pokud máte se zaměstnancem stanovenou mzdu v pracovní smlouvě, tak to jen tak udělat nemůžete – zaměstnanec by se změnou musel souhlasit. Pokud je mzda stanovena mzdovým výměrem, potom ji můžete snížit kdykoliv – vydáním nového výměru. Jo a zaměstnanec s ním ani nemusí souhlasit.

Mzdový výměr a jeho změny

Změnu mzdového výměru musíte zaměstnanci pouze oznámit – písemně a nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti. To je celé. Podpis zaměstnance, a tedy jeho souhlas, nepotřebujete. Jediná omezení jsou tato – mzda nesmí klesnout pod hranici minimální mzdy, musí být dodrženy všechny zákonné příplatky a musí být respektován zákaz diskriminace.

Je tedy jasné, že pro zaměstnance je výhodnější mzda ukotvená v pracovní smlouvě, pro firmu je jednoznačně výhodnější mzdový výměr. S jakoukoliv změnou v pracovní smlouvě totiž musí zaměstnanec souhlasit. Mzdový výměr pouze změníte a předložíte jej zaměstnanci. Jak jednoduché.

 

FOTO: Freepik

Čtěte dále:

Program Antivirus: vyhněte se chybám ve vyúčtování

5 oblastí, kde se nejvíce chybuje při podání daňového přiznání