Pozor, pozor, o kompenzační bonus pro malá s.r.o. již můžete požádat! 

Skvělá zpráva pro všechny, kteří kvůli „koronaviru“ začali litovat toho, že založili s. r. o. a nejsou OSVČ. Pro OSVČ stát připravil velmi oblíbený program Pětadvacítka. A co malá „eseróčka“? Ta měla tak trošku smůlu. Nyní ale na scénu přichází kompenzační bonus i pro ně.

Vláda pro fyzické osoby, které jsou společníky v malých společnostech s ručením omezeným, už schválila podporu 500 Kč na den po dobu od 12. března do 8. června – max.  tedy 44 500 Kč. A co to přesně znamená „malá s. r. o.“? Podpora se bude týkat jedno či dvoučlenných s. r. o., popř. i vícečlenných – u rodinných firem. Ministerstvo financí odhaduje, že o tento kompenzační bonus zažádá cca 200 tisíc společností s ručením omezeným (celkem je jich v ČR zhruba 300 tisíc).

Žádosti se budou odevzdávat na finančních úřadech, a to předběžně do začátku srpna. A jaké jsou podmínky? Jednatelé nesmí pobírat Pětadvacítku z titulu OSVČ nebo jako zaměstnanci čerpat kurzabeit, jejich firma nesmí být v úpadku či likvidaci a nesmí být nespolehlivým plátcem podle zákona o DPH. Důležitým kritériem je i minimální roční obrat (180 000 Kč za rok 2019 nebo předpoklad dosažení takového obratu v letech 2020 nebo 2021). Součástí žádosti bude čestné prohlášení, že v každém měsíci, za který je bonus požadován, byl den, kdy podnikatelská činnost žadatele nemohla být kvůli koronaviru a opatřením kolem něj vykonávána nad míru obvyklou.

Ačkoliv byl příslušný zákon již 9.5. ve zkráceném jednání schválen poslanci, senát návrh vrátil zpět do sněmovny. Senátorům se nelíbilo, že na vládní opatření doplácí kraje a obce a žádali o vyplácení náhrad přímo ze státního rozpočtu. Poslanecká sněmovna však senátní veto následně přehlasovala.

Ode dne 28.5. si můžete o kompenzační bonus pro malá a rodinná s.r.o. požádat přes interaktivní formulář na stránkách Ministerstva financí.

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/koronavirus-covid-19/2020/podpora-pro-s-r-o-38415

Tak co, týká se vás toto rozšíření Pětadvacítky? Pomůže vám alespoň trošku, nebo je pro vás taková částka pouze „plivnutím do moře“? Ať tak, či tak, určitě o kompenzační bonus zažádejte. Kdybyste nevěděli, co a jak, ozvěte se nám do CORLOXU. Spolu to vymyslíme, sepíšeme a až 44 500 Kč může být vašich.

 

ZDROJ: Ministerstvo financí ČR

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Program Antivirus: vyhněte se chybám ve vyúčtování
Mzda vs. plat, mzdový výměr vs. pracovní smlouva. Znáte rozdíly?