Jak jste na tom? Už jste uzavřeli dohodu s úřadem práce o vyplacení náhrad mezd v rámci programu Antivirus? Jestli ano, máme radost. Určitě to vaší firmě uleví. Aby vše proběhlo hladce a bez problémů, sepsali jsme pro vás sedmero, na které si dejte pozor při vyúčtování. Je to ta nejdůležitější fáze celého programu. Bez vyúčtování vám ÚP peníze nepošle.

  1. Vyúčtování má dvě části

    PDF s čestným prohlášením a Excel s rozpisem vynaložených nákladů na náhradu mzdy každého zaměstnance. Nezapomeňte poslat obě části zároveň.

  2. Formát dokumentů

    Rozhodně podklady neukládejte do jiného formátu, ani je netiskněte a neskenujte. ÚP s nimi potom nemůže dál pracovat.

  3. Příspěvek je pouze pro „100% zaměstnance“

    Nevztahuje se na zaměstnance, kteří: už ve firmě nepracují, jsou ve výpovědní lhůtě, pracují na DPP či DPČ.

  4. Příspěvek = náhrada mzdy, ne mzda

    Program Antivirus je pro zaměstnance, kteří nemohli chodit do práce. Na mzdu těch, kteří pracovali (i třeba na home office), vám stát nepřispěje.

  5. Režimy A a B

    Je potřeba správně zvolit režim/důvod, proč zaměstnanec nemohl vykonávat svoji práci (A = opatření vydaná vládou či dalšími institucemi, B = překážky v práci na straně zaměstnavatele vyvolané hospodářskými potížemi). U režimu A si navíc dejte záležet na zdůvodnění, jaké konkrétní opatření vaší firmě, resp. zaměstnancům znemožnilo pracovat.

  6. Správná částka

    Myslete na to, že náhrada mzdy se udává v „hrubém“.

  7. Sloupce s pojištěním

    Zdravotní i sociální pojištění uvádějte pouze za zaměstnance.

  8. Zastoupení stejnou osobou

    Náhrada mzdy se nepřiznává, když zástupce obou smluvních stran na pracovní smlouvě je jedna a tatáž osoba (např. jediný jednatel společnosti si „sám se sebou“ podepíše pracovní smlouvu).

 

Ve formulářích samozřejmě můžete udělat další a další „boty“. Prostě a jednoduše – „dvakrát čti a jednou piš“. Chyby ve formulářích i v jiných podkladech vám mohou při nejlepším zbrzdit výplatu náhrady. A při nejhorším? Vám peníze nepřijdou vůbec. A to nechcete… Kontrolujte, přemýšlejte, raďte se. Klidně i s profesionální poradenskou firmou. Stojí to za to.

 

ZDROJ: Úřad práce ČR

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Jak se vyhnout syndromu vyhoření
Žádost o úvěr aneb jak budovat vztahy s bankou