Ano… Vláda již schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti. Ale… Je to pro kupujícího výhra, nebo ne tak úplně? Spolu se zrušením daně se totiž zruší i odpočty úroků z hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen. Komu to prospěje? Komu se koupě prodraží? My víme a rádi prozradíme.

Daň z nabytí nemovitosti – aktuálně vs. po zrušení

Aktuálně platí kupující daň z nabytí nemovitosti ve výši čtyři procenta z kupní ceny. Daň se platí ze staveb i pozemků, neplatí se z novostaveb, ani z nabytí nemovitost dědictvím či darem.

Díky novele nebudou muset daň platit ti, kteří si koupili nemovitost v prosinci 2019 a později, resp.  kteří v tomto období podali návrh na vklad vlastnictví do katastru nemovitostí. Tito noví majitelé měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března, což bylo kvůli pandemii odloženo do konce srpna. Daň tím pádem platit nebudou. Pokud už zaplatili, peníze jim přistanou zpátky na účet.

Odečítání úroků – aktuálně vs. po zrušení

Aktuálně je to s úroky za úvěry tak, že si je můžete odečíst od základu daně, a to až do výše 300 tisíc korun ročně.

Jak už jsme psali v úvodu, novela kromě zrušení daně z nabytí nemovitosti zruší i daňově odečitatelné položky = ze základu daně se odečítají úroky z hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen. Odpočty lze využít ještě pár měsíců, přesněji při uzavření smlouvy do konce roku 2021. Na úvěrové smlouvy sjednané v roce 2022 a později se tedy možnost odpočtu úroků nebude vztahovat.

Kupující – vítěz vs. poražený

Pokud si na hypotéku pořídíte starší byt, bude se vás týkat úleva v podobě zrušené daně z nabytí, nebude však možné provádět odpočet úroků ze základu daně. Kupující tedy peníze na začátku ušetří, později o ně však zase přijde. A teď pozor…pokud si na hypotéku pořídíte novostavbu, pouze proděláte – na zrušených odpočtech. Na novostavby se totiž daňová povinnost z nabytí nikdy nevztahovala. Pořízení vlastního zcela nového bydlení se tak v konečném důsledku prodraží o statisíce korun – konkrétně o částku, která se vám během let splácení hypotéky mohla postupně vracet.

Jak to tak bývá, když někde přijde úleva, musí zákonitě jinde přijít nějaké zpřísnění, přitažení či zdražení. Co naděláme. Držíme vám pěsti, ať vám koupě nového bydlení vyjde co nejlépe a ať jste doma všichni šťastní. Kdybyste si nebyli jistí čímkoliv okolo daní a rodinných financí, rozhodně se nám nebojte ozvat. Moc rádi vám pomůžeme, jsme tu od toho.

 

ZDROJ: Ministerstvo financí ČR

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Příprava podpory malých s. r. o.
Osobní pohovor: 7 tipů, jak na neverbální komunikaci