Za svůj pracovní tým byste dali ruku do ohně. Všichni členové jsou pracovití, zkušení, spolehliví. Když ale řešíte týmovou práci, když vejdete do kanceláře, když máte společný meeting… Pořád tam něco nehraje. Každý kope sám za sebe, atmosféra je napjatá, dohromady jim to bohužel vůbec neladí. Kdyby to bylo jen o tom, že spolu nejdou večer na pivo, dalo by se to zvládnout. Ale bohužel to velmi často zasahuje do pracovní atmosféry i výkonu týmu. Co s tím? Zkuste se na členy týmu podívat z hlediska typologie osobnosti. Je to stejné jako ve vztazích. Dva berani to doma také nemají ideální.

Typologií osobnosti existuje celá řada. My jsme pro vás vybrali jednu, která dokáže rozeznat až 16 osobnostních typů. Poznáte v nich své zaměstnance či kolegy?

Indikátor Myersové a Briggsové, MBTI = Myers Briggs Type Indicator (test v angličtině zdarma: https://www.truity.com/test/type-finder-personality-test-new)

Autorky se inspirovaly teorií Carla Gustava Junga a vytvořily typologii čtyř základních temperamentů: ochránci, hráči, idealisté, racionálové. Typologie vychází z toho, že každý vnímá okolní svět jinak a toto vnímání ovlivňuje jejich chování, motivaci, silné i slabé (nejen pracovní) stránky.

Celkem tedy test MBTI rozpozná až 16 osobnostní, a to na základě těchto kategorií:

  • vůči prostředí: extroverti (E) vs. introverti (I)
  • získávání informací: smysly (S) vs. pomocí intuice (N)
  • rozhodování: myšlením (T) vs. pocity (F)
  • organizace života: usuzováním (J) vs. vnímáním (P)

 

No a teď kombinujte výše uvedené vlastnosti a zkratky a hledejte, kam byste zařadili vaše lidi:

  1. Ochránce

  • dominantní smyslové vnímání (S) + usuzování (J)
  • jsou systematičtí, logicky myslící, spolehliví, předvídatelní, mají silný smysl pro zodpovědnost, rádi dohlíží na chod věcí a udržují tradice
  • dále se dělí na: ESFJ – pečovatel, ISFJ – ochránce, ESTJ – strážce, ISTJ – správce
  1. Hráči

  • převažují smysly (S) a vnímání (P)
  • žijí teď a tady, vyhýbají se závazkům a poutům, vyhledávají volnost a nezávaznost, neradi hrají podle pravidel a nařízení, umí se rychle přizpůsobit, takže zvládají i krizové situace, jsou impulzivní, potřebují stále akci, mívají uměleckého ducha
  • dále se dělí na: ESFP – bavič, ISFP – skladatel, ESTP – dobyvatel, ISTP – řemeslník
  1. Idealisté

  • kombinace intuice (N) s cítěním (F)
  • velmi zdatní v komunikaci a jednání s ostatními lidmi, rození diplomaté se silně vyvinutou empatií, hledají svoji podstatu i vyšší ideály, mají rádi drama, velká gesta a nevadí jim vyčnívat, přelétaví, snadno se nadchnou pro nové věci a i ve špatném umí vidět něco dobrého a možnou příležitost
  • dále se dělí na: ENFJ – učitel, INFJ – umělec, ENFP – optimista, INFP – snílek
  1. Racionálové

  • dominantní intuice (N) a myšlení (T)
  • snaží se věci pochopit a proniknout až do jejich podstaty, jsou koncepční, zvládají i komplexnější problémy, rádi řeší nové výzvy, oceňují funkcionalitu, nesnáší chyby, orientují se spíše na budoucnost, smýšlejí analyticky, jsou pracovití, na ostatní mohou působit necitlivě a netrpělivě
  • dále se dělí na: ENTJ – leader, INTJ – analytik, ENTP – vizionář, INTP – vědec

 

Na každý typ práce se více hodí jiný typ osobnosti, obecně však platí pravidlo, že pracovní tým by měl zahrnovat co nejvíce osobnostních typů. Členové týmu se pak budou při práci skvěle doplňovat.

Rozdělení lidí podle (jakékoliv) typologie vám, popř. HR oddělení pomůže už dopředu odhadnout, zda se zájemce o práci na danou pozici hodí. Ano, i na tyto věci je potřeba myslet. Sice může být skvělý odborník, vědomostmi by požadavky splňoval na 100 %, ale… do vašeho týmu zřejmě nezapadne, do oboru vaší firmy se nehodí, nesplňuje firemní hodnoty. Nebojte se toho a hledejte dál. Zkušenosti a znalosti dokáže šikovný kandidát získat klidně i za pár měsíců (pokud bude chtít). Jeho osobnost ale jen tak nezměníte.

Úspěšný pracovní tým za vás sice nesestavíme, ale starosti s firemním i osobním účetnictvím naopak klidně nechte na nás! Zde nás můžete kontaktovat. Podnikání zdar!

 

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Zaměstnanecké benefity – které z nich si dáte do nákladů?
Zrušení superhrubé mzdy – co byste měli vědět?