Vládní koalice se shodla na zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb danění. Většina zaměstnanců tak bude danit svůj příjem 15 procenty, ti s příjmy nad 139 tisíc měsíčně pak 23 procenty. Základem daně bude nově hrubá mzda. Zní to hezky, ale… Stát, kraje a obce kvůli těmto změnám přijdou zhruba o 74 miliard Kč – to se jim asi nebude líbit.

Co je to superhrubá mzda?

Určitě jste o ní slyšeli, ale její přesná podoba vám nemusí být úplně jasná. Superhrubá mzda je zjednodušeně řečeno součet hrubé mzdy a pojištění, které za vás zaměstnavatel odvádí (zdravotní i sociální). A toto rozhodně není zanedbatelná položka. Aktuálně za vás zaměstnavatel odvádí 33,8 % z vaší hrubé mzdy (zdravotní pojištění 9 %, sociální 24,8 %). Pokud jste zvědaví, na kolik vlastně vaše superhrubá mzda vychází, stačí si hrubou mzdu vynásobit koeficientem 1,338. Přesně takové náklady má na vaši osobu zaměstnavatel. To je částka, co? Kdyby neexistovaly žádné odvody, pojištění a daně, mohla by celá tato částka být vaše. Ale to je bohužel jen sci-fi.

Je zrušení superhrubé mzdy výhodné?

Pro vás určitě. Doposud se váš plat danil sazbou 15 %, ovšem základem daně byla právě celá superhrubá mzda. Po odsouhlasených změnách se mzda bude danit 15 % nebo 23 % (v závislosti na výšce vašeho příjmu) a zároveň se touto sazbou bude nově danit pouze vaše hrubá mzda. Daňový základ se tedy sníží, a tím se sníží i zaplacená daň. Při průměrném měsíčním platu tak ušetříte cca 1 700 Kč.

Další dělení mzdy

Hrubá mzda je ta krásná částka, na které jste se se zaměstnavatelem domluvili. Bohužel, na účtu vám tato částka nikdy nepřistála. Na ten vám chodí tzv. čistá mzda = hrubá mzda ponížená o daňové odvody (zdravotní a sociální pojištění + daň z příjmu). Občas se (především v různých debatách či reportážích) můžete setkat také s pojmem reálná mzda. Ta vyjadřuje množství zboží a služeb, které si za vaši mzdu v reálu pořídíte.

Všichni jsme zvědaví, čím se zrušení superhrubé mzdy vykompenzuje. Držme si pěsti, zřejmě to budeme potřebovat. Starosti s firemním i osobním účetnictvím ale klidně hoďte na nás! Zde nás můžete kontaktovat. Podnikání zdar!

 

ZDROJ: MF ČR

FOTO: Freepik

Čtěte dále:
Jak na úspěšný název pro firmu
Kompenzační bonus pro „dohodáře“